Gå til indhold
Undgå at lave denne grill-fejl

Pressemeddelelse -

Undgå at lave denne grill-fejl

Lader du gasflasken stå i skabet under grillen, mens du bruger den? Så risikerer du i værste fald en eksplosionsagtig brand i grillen.

Mange tror de kan sætte gasflasken i grillens opbevaringsrum under grilning.

– Jeg forstår godt, at det er fristende. Det ser rydeligt ud og flasken passer typisk fint ind. Men resultatet kan blive katastrofalt, siger Morten Farvin, salgschef for grill i Elgiganten.

Gasflaskerne er ikke konstrueret til at tåle varmen som opstår inde i en aktiv grill. Når varmen stiger, vil trykket i gasflasken stige.

– For at flasken ikke skal eksplodere, er den konstrueret sådan, at sikkerhedsventilen slipper gas ud for at lette trykket. Den meget brandbare gas vil så sprede sig rundt inde i skabet. En lile gnist fra grillen kan være nok til at starte en eksplosionsagtig brand, siger Morten Farvin.

Propangas skal behandles med respekt, den udvider sig 250 gange når den eksploderer.

– Rigtig placering af gasflasken er så langt væk fra grillen, at der ikke kan dryppe fedt på den. Gasslangen er typisk en meter lang, og det er tilstrækkeligt, siger Morten Farvin.

Gasflasken skal heller ikke stå i direkte sollys. Bliver den for varm, lukker den gas ud.


Tjek gasslangen

– Grill med gas er både enkelt og trygt, men det forudsætter at du går igennem et par ting, før sæsonen. Det er nok en del som tager lidt let på dem, siger Morten Farvin fra Elgiganten.Elektronikkæden solgte i fjor 67.000 grill i Norden, og over halvdelen var gasgrill.

En meget vigtig ting at tjekke er slangen mellem gasbeholderen og grillen. Hvis slangen sprækker, lækker gassen ud og kan give eksplosionsfare. Det anbefales, at gasslanger skiftes efter to til fem år.

Godkendte gasslanger har påstemplet en dato som viser hvornår de er produceret.

– For at vide med sikkerhed om slangen er tryg, bør du se nøje på den og lave et enkel tjek selv. Kontrollér datostempelet, men test også slangen ved at bøje den. Ser du sprækker, bør den byttes, siger Morten Farvin.

Hvor lang levetid gasslangen har, kommer an på hvordan du opbevarer grillen. Står den udækket i sollys i vejr og vind bliver slangens levetid markant kortere end hvis grillen opbevares under et plastoverslag.

Med jævne mellemrum bør du også lave ”bobletesten” for at tjekke at propangas ikke lækker ud. Til det skal du bruge en pensel og en flaske opvaskemiddel. Bland to dele opvaskemiddel og én del vand.

– Lav en tyk sæbevandsblanding som du smører på slangen og begge koblingspunkter. Så åbner du for gastilførslen for at lave tryk i slangen. Hvis den ikke er helt tæt, vil du se bobler, siger Morten Farvin.


Én meter fra væggen

En anden klassisk fejl er at placere grillen for tæt opad væggen.

– Afstanden bør være mindst én meter. Grillen skal heller ikke stå under tagudhænget eller under en markise. Varmestråling eller flammer fra grillen kan føre til, at der går ild i det, hvis grillen kommer for tæt på, siger Morten Farvin.

Opstår der flammer i grillen som du ikke har kontrol over, skal du hurtigt slukke for gastilførselen. Derudover bør du koble gasbeholderen fra og tage den godt væk.

– Undgå at slukke en brand i grillen med vand. I en fedtbrand vil vand bare gøre flammerne større. Prøv hellere at kvæle flammerne ved at lægge låget på eller ved å bruge en brandslukker, siger Morten Farvin.


SIKKER GRILL MED GAS


1) Tjek om slangen holder tæt. Se på datostemplet. Lav bøjetesten ved at smøre slangen og koblingspunkt med tykt sæbevand. Bobler viser gaslækage.

2) Placer grillen så der er mindst én meters afstand til brandbart materiale på alle sider.

3) Hav låget åbent når du tænder op.

4) Placér gasbeholderen et stykke væk. Den skal ikke stå i grillens opbevaringsrum når der grilles.

5) Kobl gasbeholderen fra, når grillen ikke er i brug.

Emner

Kategorier


Elgiganten er en af Danmarks førende varehuskæder indenfor mærkevare-produkter i hjemme-elektronik og hårde/hvidevarer. Elgiganten blev etableret i Danmark i 1996 og har i dag ca. 2.000 medarbejdere fordelt på 29 varehuse landet over samt en af landets største internetbutikker på Elgiganten.dk.

Elgiganten A/S omsatte i regnskabsåret 2014/15 for i alt 5,3 milliarder danske kroner. Elgiganten A/S indgår i Elkjøp Nordic-koncernen, der i regnskabsåret 2014/15 omsatte for i alt 29,8 milliarder norske kroner.

Der er i Norden i alt 390 varehuse og ca. 10.000 medarbejdere. Alle nordiske varehuse forsynes fra det 100.000 kvm store centrallager i Jönköping, Sverige. Elkjøp-koncernen ejes af britiske Dixons Carphone. 

Kontakt

Ditte Opstrup Andersen

Ditte Opstrup Andersen

Pressekontakt Kommunikationschef PR & Kommunikation +4527614057

Relateret materiale

Presse, nyheder, billeder og kontakt

Kontakt Elgiganten presse for nyheder, pressemeddelelser, billeder og udtalelser.

Elgiganten
Arne Jacobsens Allé 16 (2 sal)
2300 København S
Danmark