Gå til indhold
Robotter overtager hjemmet

Pressemeddelelse -

Robotter overtager hjemmet

Det er tid til forårsrengøring i hus og have, og mange lader robotter gøre arbejdet. Maskiner der støvsuger, vasker og slår græs er godt i gang med at blive et helt almindeligt syn.

– Plæneklipperrobotter er de mest populære. I fjor blev der solgt omtrent 4.000 i Norge og hele 30.000 i Sverige, siger indkøbschef Espen Nordheim i Elgiganten.  

Og nu er de også endelig kommet til Danmark.

De automatiske plæneklippere bliver nemlig stadig mere populære og avancerede.

– De nyeste fra Robomow kan styres fra tablet eller mobil, akkurat som en fjernstyret bil. De har også tyverialarm som varsler dig på mobilen, hvis nogen stikker af med dem, siger Nordheim.

Pudser vinduer

Robotstøvsugeren har eksisteret længe og købes fortsat af mange. Nu findes der også robotter som kan vaske gulvene med fugtig klud.

Forår er også tiden for vinduespudsning, og nu er der kommet en robot, som klarer det job også - og den har ikke højdeskræk.  

– Indream Hobot er den mest spændende robotnyhed i år. Den suger sig fast på et hvilket som helst vindue og bruger mikrofiberklude til at rengøre overfladen. Hobot kan arbejde i timevis, da den får strøm gennem stikkontakten. Hvis strømmen skulle gå, vil den ikke falde ned, men hænge fast på vinduet i en halv time, siger Nordheim.

Robotten kan bruges på mere end vinduer.

– Den tager vægfliser, brusekabiner og glasborde, ja, kort sagt, alle hårde og plane overflader, siger Nordheim.

Der bliver stadig færre opgaver som robotter ikke kan klare.

– WheeMe er en ”hygge-robot”. Den kører forsigtigt henover din krop, kilder dig på ryggen og giver dig let hyggemassage, siger Nordheim.

Og fremtiden vil bringe flere nye påfund, lover Elgigantens robotekspert.

– Snart kan du anskaffe dig en robot som går fra rum til rum og renser luften, mens den sender levende billeder til din mobiltelefon.

Ingen robothushjælp

Mange har ventet på den komplette robothushjælp, som både vasker, stryger og folder tøj, før den laver en dejlig middag til familien. Den kommer ikke, spår fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, som leder Fremforsk, center for fremtidsforskning i Århus.  

– Vi kommer næppe til at få en menneskelignende robot som går efter os, ruller med de digitale øjne og sukker over menneskenes dumhed, siger Jesper Bo Jensen.

Han tror derimod der vil komme flere robotter som klarer enkeltopgaver.

– Jeg ser for mig en stor holografisk 3D-skærm som man kan snakke med direkte, og som holder styr på både alle familiemedlemmer og alle de mange robotter, siger Jensen.

Robothjælp vil blive endnu mere udbredt hos ældre og bevægelseshæmmede, mener fremtidsforskeren.

– Robotterne vil i fremtiden udføre alt det arbejde vi ikke selv gør eller gider gøre, som for eksempel at holde huset rent. Mere lystbetonede opgaver som for eksempel madlavning vil fortsat i stor grad blive gjort manuelt, mener han.

Snart kan vi altså ligge i hængekøjen og nippe til et glas vin, mens en hær af robotter arbejder i baggrunden. Nordheim i Elgiganten tror ikke det vil gøre os dovne.

– Når solen endelig er fremme og du har lyst til at grille lidt, så skal du ikke stå der med dårlig samvittighed fordi græsset er højt og vinduerne er beskidte. I en travl hverdag er det godt at kunne se bort fra de kedelige opgaver og i stedet hellere ordne de hyggelige ting selv, siger Nordheim.


Emner

Tags


Elgiganten er en af Danmarks førende varehuskæder indenfor mærkevare-produkter i hjemme-elektronik og hårde/hvidevarer. Elgiganten blev etableret i Danmark i 1996 og har i dag ca. 1.700 medarbejdere fordelt på 29 varehuse landet over samt en af landets største internetbutikker på Elgiganten.dk.

Elgiganten A/S omsatte i regnskabsåret 2012-13 for i alt 5,1 milliarder danske kroner. Elgiganten A/S indgår i Elkjøp Nordic-koncernen, der i regnskabsåret 2012/13 omsatte for i alt 26 milliarder norske kroner. Der er i Norden i alt 289 varehuse og ca. 7000 medarbejdere. Alle nordiske varehuse forsynes fra det 100.000 kvm store centrallager i Jönköping, Sverige. Elkjøp-koncernen ejes af britiske Dixons Retail (DXNS)


Pressekontakt

Ditte Opstrup Andersen

Pressekontakt Kommunikationsansvarlig PD +4527614057