Gå til indhold
Coronakrisen skaber flere digitale outsidere

Pressemeddelelse -

Coronakrisen skaber flere digitale outsidere

(København, november 2020) Mere end hver femte dansker mangler ifølge Elgigantens Teknologikløfter 2020 rapport adgang til den teknologi, de har fået særligt brug for under Coronakrisen. Det øger skellene mellem generationer og økonomiske samfundslag.

Siden Danmark lukkede ned i marts, har digitaliseringen af samfundet for alvor taget fart. Men ikke alle kan følge med den teknologiske udvikling, viser Elgigantens rapport 2020, som er gennemført blandt mere end 1000 danskere.

15 procent af respondenterne svarer, at de går glip af ting, fordi de mangler adgang til teknologi, og hele 22 procent går glip af ting, fordi de mangler viden om teknologi. En af de helt store barrierer er, at sproget er blevet så vanskeligt, at det er svært at følge med, lyder det fra 34 procent af danskerne, mens 37 procent mener, at teknologisproget bliver vanskeligere og vanskeligere.

– Coronaen har skabt større afstand imellem mennesker. Vi er blevet mere afhængige af at kunne anvende teknologi for at deltage i samfundet. Samtidig har dem, der havde mindst adgang til teknologi fra starten, fået det endnu sværere, siger direktør for Elgiganten i Danmark, Peder Stedal.

Teknologikløfter forstærker sociale forskelle
Dårlig økonomi er en af de vigtigste årsager til det teknologiske klasseskel. Blandt dem der siger, at de har problemer med at følge med den teknologiske udvikling, svarer 32 procent, at den største udfordring er, at produkterne er for dyre, mens 22 procent angiver, at de ikke har udstyret til at arbejde eller studere optimalt hjemmefra.

– Der opstår en negativ spiral, hvor økonomiske og teknologiske skel forstærker hinanden. Hvis du ikke har adgang til en pc, bliver det sværere at søge job eller at søge om den støtte, du har ret til. Når tilbud som biblioteker ovenikøbet har været lukket pga. Corona, mangler du alternativer, siger Stedal.

Ældre falder af teknologitoget 
Alder er en anden årsag til, at nogle mennesker ikke formår at følge med den teknologiske udvikling. 40 procent svarer, at de kender ældre, der ville have haft en bedre livskvalitet, hvis de vidste mere om teknologi, mens 37 procent har nogen i familien, som ikke kan bruge en smartphone eller internettet. 31 procent af de adspurgte svarer, at de ville have haft mere kontakt til deres familiemedlemmer, hvis flere over 75 år var til stede på de sociale medier.

Blandt personer over 60 år er 44 procent bekymrede for, om de kan hænge på den digitale udvikling, og 41 procent svarer, at de er bekymrede for, af den årsag, at komme til at stå uden for samfundet.

– Det er et paradoks, at selvom teknologien bliver lettere at bruge, synes ældre, at det er blevet sværere at følge med. Det viser, at vi har en stor udfordring foran os, både hvad angår, hvilken slags oplæring vi giver de ældre, og hvilket sprog vi anvender, siger Stedal.

Teknologikløfter rapporten er en årlig undersøgelse, som Elgiganten gennemfører i Norge, Sverige, Danmark og Finland. Undersøgelsen er gennemført som et netpanel af analyseinstituttet YouGov i perioden 6.-22. maj. Der er i alt gennemført 4.055 CAWI-interviews med personer over 18 år, heraf 1024 i Danmark.

Emner

Kategorier


Elgiganten er Danmarks førende varehuskæde indenfor mærkevare-produkter i hjemmeelektronik og hårde/hvidevarer. Elgiganten blev etableret i Danmark i 1996 og har i dag over 2.300 medarbejdere fordelt på 38 varehuse landet over samt en af landets største internetbutikker på Elgiganten.dk.

Elgiganten A/S omsatte i regnskabsåret 2019/20 for i alt 6,4 milliarder danske kroner. Elgiganten A/S indgår i Elkjøp Nordic-koncernen, der i regnskabsåret 2019/20 omsatte for 41,8 milliarder norske kroner.

Der er i alt 414 varehuse og ca. 10.000 medarbejderei Norden. Alle nordiske varehuse forsynes fra det over 100.000 kvm store centrallager i Jönköping, Sverige. Elkjøp-koncernen ejes af britiske Dixons Carphone

Kontakt

Ditte Opstrup Andersen

Ditte Opstrup Andersen

Pressekontakt Kommunikationschef PR & Kommunikation +4527614057

Presse, nyheder, billeder og kontakt

Kontakt Elgiganten presse for nyheder, pressemeddelelser, billeder og udtalelser.

Elgiganten
Arne Jacobsens Allé 16 (2 sal)
2300 København S
Danmark